Wat is karate?

Karate is een vechtkunst die gekenmerkt wordt door stoot- en traptechnieken waarbij men het hele lichaam gebruikt. Kara-te vertaalt men naar 'lege hand' en wijst op het feit dat er geen gebruik gemaakt wordt van wapens. De karateka is niet graag afhankelijk van hulpmiddelen en berust op zijn eigen lichaam en geest.
Ons lichaam is dan ook het beste instrument dat we bezitten!

We gebruiken onze vuisten, handpalmen, vingers, polsen, ellebogen, hielen, de bal van de voet, de zijkant van de voet, de wreef en de knie om aan te vallen of om af te weren. Kortom trainen we met elk deel van ons lichaam.

Wat speciaal is bij Shotokan karate is dat we bij impact ons heel lichaam opspannen om zo een maximale kracht te generen. Dat heet in het Japans ‘kime’.
Karate moet dan niet alleen gezien worden als louter een vechtsport om je te verdedigen maar ook als mentale training. Je traint je lichaam en je geest en we hechten veel belang aan respect, hoffelijkheid, nederigheid en trouw. Deze aspecten zijn belangrijk in het dagelijks leven en zeker tijdens een opvoeding van een kind. Daarom besteden we hier tijdens de jeugdtrainingen veel aandacht aan.

“Het uiteindelijke doel van karate is niet het gevecht met een tegenstander maar het perfectioneren van je karakter”